Blog

constructions I want a website, how much will it cost? - …that’s what it sounds like when a client comes with an unclear idea of what he wants, asking for a quote. It is not always easy to get one’s finger on something one knows little about, and clients often need to do extensive research before even starting to think about their website’s needs and target …
previse-rano-ili-taman-na-vreme Previše rano ili taman na vreme? - Jedna misao me muči već godinama, a poslednjih meseci sam dosta i razgovarala sa ženama na tu temu: kad je pravo vreme da imate decu i koji su glavni faktori koji utiču na tu vašu odluku? Odgovori na ova pitanja veoma se razlikuju od žene do žene i ja sam suštinski ubeđena da pravi odgovor ne postoji.
love-is-weird Jutro posle - Na šta prvo pomislite kada se kaže “jutro posle”? Pa na pilule, naravno. Svi znamo šta su pilule za jutro posle, ili postkoitalne pilule, a mnoge od nas su u životu imale i priliku da ih uzmu. Ipak, šta tačno ove pilule rade i da li se na njih treba oslanjati u velikoj meri, to se mnogi ni ne zapitaju.
cicak traka 2QR kompleks - Ovo nije marketinški trik. Ko me zna, zna i da nisam sposobna da pišem o nečemu u šta ne verujem. Probala sam neke Multi-Gyn proizvode i bila zadovoljna njihovom efikasnošću. Dosta kasnije, kad sam već počela da pišem za ovaj blog, bila sam na jednom predavanju gde mi je razjašnjeno šta stoji iza ovih proizvoda, tj. u čemu je tajna njihovog delovanja. Pa, odaću vam je.
kandida-iz-mog-ugla-dragi-dnevnice Kandida iz mog ugla - I same znate da postoje žene koje su sklonije gljivičnoj vaginalnoj infekciji od drugih. Do sada sam vam pisala razne savete koji mogu da pomognu da se ove dosadne tegobe rešite jednom za sva vremena. Ipak, kada se radi o sopstvenom zdravlju, kao što bi se i očekivalo, nisam tako dosledna.
srecan-brak Jeste li zadovoljni svojim brakom? - Pre neki dan sam slučajno naišla na reč brak. Ne na srpskom, već na poljskom, brak znači “nedostatak”. Iako sam se u prvom trenutku nasmejala, odmah zatim sam se zamislila nad rečenicom koju jako često čujem – da sa brakom prestaje ljubav, seks, razumevanje i, generalno, sve što je u nekoj vezi bilo dobro. Da li je zaista tako?
celije Veštačke vagine - Četiri vagine napravljene u laboratoriji su uspešno ugrađene u 4 pacijentkinje, i do današnjeg dana su pokazale sasvim normalnu funkcionalnost – uzbuđenje, vlaženje, orgazam… Ovi veštački organi su se sa ostatkom tela stopili povezujući se krvnim sudovima i nervima, omogućivši na taj način normalan seksualni život ženama koje su rođene sa, kako se ranije verovalo, neizlečivom bolešću.
bradavicasta-zaba Viseće bradavice na – bradavici - Na svakih par pristojnih tema, ja se dohvatim jedne nepristojne. Ok, nije baš nepristojna, ali je definitivno nešto o čemu ne želimo da razmišljamo – sve dok nam se ne dogodi. U pitanju su sitne viseće bradavice, kožni fibromi ili papilomi, koje se mogu javiti na svim delovima tela: na stomaku, preponama, pod pazuhom… pa i na dojkama i oko bradavice, na samoj areoli.
sta-zene-vole Šta žene vole - Izvinite što ću ovo reći ali… izgleda da smo zaista predvidljive. Već se nekoliko godina bavim pisanjem o ženama, za žene. Nisam baš u fazonu “muškarci – STOP!”, ali sigurno primećujete da se uglavnom nama obraćam. Ovde pričamo o zdravlju, seksu, vezama i lepoti. Pričamo o tabuima, o onome što nemate koga da pitate, ili jednostavno ne smete. U nekim temama vam mogu dati svoje stručno mišljenje, u drugima vam pišem svoj subjektivni stav i osećanja.
gde-ste-se-upoznali Gde ste se upoznali? - Pročitah nedavno rezultate neke ankete o tome gde se sve parovi upoznaju. Anketa je sprovedena u Americi, a rezultati su pokazali da se sve veći broj ljudi upoznaje preko interneta (gle čuda). U anketi je takođe bila razmatrana i uspešnost veze, kako bi se došlo do zaključka o tome gde treba upoznati partnera da bi vam veza potrajala.
burek Naučnici potvrdili: burek dobar za intimno zdravlje! - Do sada ste već imali prilike da čitate o Anti-Kandida dijeti i uticaju ishrane na miris (i ukus) vašeg intimnog područja. Ipak, studija finansirana od strane farmaceutske kuće Oktal-Pharma pod nazivom “Uticaj bureka sa mesom na vaginalnu bakterijsku floru” zaključila je da je za dobro vaginalno zdravlje najvažnije redovno jesti – burek!
priprema-za-leto-ruke Priprema za leto: RUKE! - Moram vam priznati da do skoro nisam uopšte razmišljala o rukama kao delu tela koje treba vežbati da bi izgledao dobro. Zapravo, moje ruke su uvek bile mršave, a vežbe sam radila da bih ih jačala – više iz praktičnih nego estetskih razloga.
nomakeupselfie-google-search Bez šminke - Kad sam sad skoro htela da našminkam dete za maskembal u vrtiću, shvatila sam da uopšte nemam šminku u kući! Pokušala sam da se prisetim šta se sa mojom šminkom desilo i setila se da sam pre dva i po meseca zaboravila neseser u nekom hotelu. Eto, od tada se nisam setila da se našminkam.
razmisljate-o-seksu Muškarci misle o seksu na svakih 6 sekundi. A žene? - Znate li za stari mit o tome kako muškarci stalno misle o seksu, tačnije – na svakih 6 sekundi dok su budni? Kad se preračuna – to bude oko 8000 puta na dan.
nikako-reci-trudnicama 10 saveta za trudnice (koje nikako ne smete reći trudnicama) - Bacih pogled malopre na Women’s Health Magazine i naiđoh na članak: 17 stvari koje nikako ne smete reći trudnici. Na pola čitanja, shvatila sam da sam mnoge od tih stvari čula u trudnoći i da me nikada nisu pogađale. Neke od njih su beskorisni komentari na temu izgleda vašeg stomaka (mnoge tete i bake su mi ispravno prorekle da će biti muško, ali da li bih se uvredila da je bila devojčica?), dok druge zaista zahtevaju vašu pažnju i ne vidim razlog da vam ih neko ne kaže. Pa, ako niste od onih lako uvredljivih, pročitajte i mojih deset saveta za trudnice. Neki od njih, sudeći po pomenutom članku, spadaju u ono što nikako ne smete reći ženi u drugom stanju.
trcanje Priprema za leto: ZADNJICA - Drage moje… Lepo vreme, zar ne? Ja se mislim da li da idem u šetnju, na trčanje, ili da jednostavno provedem dan lenčareći na terasi. Za računarom i sa gomilom posla. Ako ste u sličnoj situaciji kao i ja, a ipak ne želite da se potpuno zapustite (ili već jeste, pa sad hoćete da se vratite u formu), možda će vam ovaj serijal vežbi pomoći. Ne treba vam više od pola sata dnevno – ali se potrudite da vežbate svaki dan! Pored toga, gledajte da ne vežbate dva dana za redom istu grupu mišića. U prethodnom blogu pisala sam o vežbama za stomak. Danas ću se posvetiti zadnjici.
trbusnjaci Priprema za leto: TRBUŠNJACI - Bilo kako bilo, sad kad su prošli praznici i slave, mnoge od nas se osećaju nekako... popunjeno, pa bismo možda želele da se mestimično zategnemo. Sada je pravo vreme za to! Ne za mesec ili dva dana, ne kada uplatite prvu ratu za letovanje, nego sada!
Love Robert Bejil Photography-small Condom errors - Post after post, we keep mentioning condoms as the best protection from unwanted pregnancy and STD-s. And that’s not all, since they also stop the sperm from getting in touch with the vaginal flora and changing its microbial balance.
ruza Top savet: kako da vaša vagina izgleda neiskusno - Nedavno sam pročitala tekst čiji me zaključak ni malo nije začudio: testirano je šta smatramo pod normalnim izgledom vulve i vagine, a šta mislimo da nije normalno. Ogled je tekao na sledeći način...
kegels Kegel Exercises - Back in the 1940s, the gynaecologist Arnold Kegel recognised the benefit that pelvic floor muscle exercises can have for women with urinary incontinence problems. Since then, these exercises have proven beneficial for many other medical conditions: anal incontinence, hemorrhoids, pelvic organ prolapse…
muske-erogene-zone Muške erogene zone - Mislim da se o ženskim erogenim zonama previše priča. Naveliko i naširoko sam se naslušala i načitala šta mi se dopada, šta me uzbuđuje i od čega ću doživeti orgazam kao od šale. Zaključak koji sam iz svih tih priča izvukla je da smo svi različiti. Nekima prija jedno, nekima drugo.
domacica Želim da budem domaćica! - U poslednje vreme čitam mnogo tekstova vezanih za rivalitet između žena koje rade i onih koje ostaju kod kuće, bilo da se staraju o deci ili, jednostavno, o domaćinstvu. Ne znam otkud sada toliko priče o tome... valjda smo došli u neke godine u kojima se odlučuje o bitnijim stvarima nego "gde ćemo na piće večeras".
photo-assisting-w-fiona-garden-for-lily-and-jae-1_l Šta odeća u kojoj spavate govori o vama? - Odrasla sam u porodici u kojoj je nošenje pidžama i spavaćica jedino prihvatljivo, kada je reč o odeći za spavanje. Ne samo noću, već i za dremku u toku dana, ukoliko se ne presvučem u pidžamu osećam se tako odmetnički.
bakteri-ja BakteriJA: koliki deo nas smo zaista MI? - Sedite, smestite se udobno. Imam nešto važno da vam kažem. 90% genetskog materijala koji nosite zapravo ne pripada vašim ćelijama. 90% vas su mikroorganizmi - bakterije, gljivice i druge ćelije koje nisu humanog porekla. Ovi mikroorganizmi žive u nama, na nama, od nas.
kako-dobiti-bebu Kako da lakše dobijete bebu? Probajte uz naših 10 saveta. - Dovoljno je da vodite ljubav sa partnerom, da semena tečnost završi na pravom mestu i voila! :) Zapravo, nije sve baš tako jednostavno. Na ovu temu smo pisali davno, ali mi je danas nešto drugo palo na pamet: postoje i načini da poboljšate svoju plodnost!
sleeping-20_l_thumb Kako ste spavali? - Iskreno da vam kažem, pokušavala sam da razmišljam o drugim temama o kojima bih vam pisala danas, ali mi je na pameti jedino bio san. Većina vas koji imate decu mlađu od dve godine znate o čemu pričam. Kad je već tako, a nije mi dozvoljeno da spavam u radno vreme, onda ću vam bar napisati poneku reč o spavanju.
still-waiting Epiziotomija – može li se izbeći? - Kroz dobar deo trudnoće išla sam na sjajne vežbe za trudnice, vežbe na kojima sam upoznala puno budućih mama, naučila šta smem a šta ne smem raditi u trudnoći, i spremala se psihički i fizički za porođaj. Iako vas ništa ne može pripremiti za taj trenutak, ipak se osećate mnogo pribranije kada mislite da znate šta da očekujete. Na vežbama smo, između mnogih drugih tema, dotakli i temu epiziotomije. Sve smo se, naravno, nadale da nas neće seći i da ćemo uspeti da se pripremimo, ali je samo mali broj nas imao uspeha u tome. Nego, da počnem od početka.
provodite-li-previse-vremena-zajedno Provodite li previše vremena zajedno? - Toliko često pišem o intimnom zdravlju, da sam skoro i zaboravila na onaj drugi, važniji, deo naše intime: emocije koje delimo sa voljenom osobom. Iako možda ne vidite direktnu vezu između emocija i intimnog zdravlja, mogu vam samo reći da stres koji nastaje kao posledica neskladne veze može imati uticaja na vaše opšte zdravstveno stanje, a samim tim i na vaše intimno i reproduktivno zdravlje.
updated-new-years-resolutions 10 intimnih novogodišnjih odluka - Da li ste i vi od onih koji pre svake Nove Godine smisle listu stvari na koje će u sledećoj godini obratiti pažnju i time na neki način poboljšati sebe (a onda, naravno, prvom prilikom, pregaziti sva obećanja data samoj sebi i nastaviti po starom, sa tgrižom savesti u tragovima)?
kuvano-vino Kako se ugrejati po hladnom zimskom danu - Ima ljudi koji vole zimu i hladnoću, dok drugima ipak leto više prija. Ja sam od tih letnjih osoba – nikad dosta mora, sunca i vrućine. Ipak, zima ima svoje čari i napisaću vam sada nekoliko stvari koje je, u mojim očima, čine lepom i toplom.
cetvrt-veka-borbe-protiv-side Četvrt veka borbe protiv side - Svake godine, 1. decembra, obeležava se Svetski dan borbe protiv side. Ovaj prvi globalni dan zdravlja utvrđen je pre tačno 25 godina i, od tada do danas, ima za svrhu da podigne svest kako šire javnosti, tako i vlada o HIV/AIDS-u, da pruži podrška ljudima koji žive sa ovom bolešću i vrati sećanje na one koji su od nje umrli. Na ovaj dan mnoge zdravstvene ustanove organizuju različite akcije sa zajedničkim ciljem: informisanje i podsećanje javnosti o prevenciji i dostupnosti lečenja, borbi protiv diskriminacije, ljudskim pravima i odgovornostima. Mnoge od njih prate neku unapred dogovorenu temu: ove godine UNAIDS sprovodi akciju #zerodiscrimination, o kojoj možete saznati više na njihovom sajtu.
condoms 15 grešaka u korišćenju kondoma - U svakom drugom tekstu pominjem i napominjem: koristite kondom. On je najbolja zaštita od bolesti i neželjene trudnoće. Ipak, iako je teorijska efikasnost ovog kontraceptivnog sredstva oko 98%, u praksi se taj procenat znatno smanjuje: čak i redovna upotreba kondoma može da smanji zaštitu na oko 80% ukoliko se prilikom njegovog korišćenja ponavljaju neke greške.
post antibiotska era Da li se bližimo post-antibiotskoj eri? - vuči strašno, zar ne? Pored svih drugih katastrofa o kojima već godinama slušamo, kao što su globalno zagrevanje, klimatske promene i istrebljenje biljnih i životinjskih vrsta (pčele da i ne pominjem), došli smo do još jednog trenutka kada treba mućnuti glavom. Zapravo, mnoge trenutke smo propustili, ali vreme je da se osvrnemo i shvatimo šta smo uradili.
kondilomi Kondilomi - Pustila sam vas malo da se odmorite od mojih priča o polno prenosivim bolestima i infekcijama. Ipak, dosta je bilo, desetak dana, moramo se vratiti ozbiljnim temama. Naročito je važno da saznate dovoljno o onim bolestima koje kada jednom dobijete – više nema vraćanja. Među njima su i kondilomi čiji je izazivač Humani Papiloma Virus (HPV).
lavanda Ljubav je hemija (i pomalo fizike) - Svi smo već čuli da se fizička privlačnost odražava u nizu hormona koji kruže telom i obavljaju određene funkcije: ubrzavaju rad srca, cirkulaciju, šire zenice, ubrzavaju disanje i na kraju, čine nas seksualno uzbuđenim. Kako bi vam pomogli da osvojite partnera, naučnici širom sveta su sprovodili istraživanja na temu hemikalija, muzike i vizuelnih elemenata koji pospešuju seksualno (i drugo) uzbuđenje (nisu imali ništa pametnije da otkrivaju). Evo nekih zaključaka do kojih su došli…
Healthy-Foods Miris i ukus: ima li hrana koju jedete uticaja na… - …miris i ukus vaših intimnih delova? Naravno da ima. Davno smo pisali o dijeti kojom možete da sprečite pojavu kandide ili smanjite njenu učestalost. Takođe, pomenuli smo hranu koja može da ublaži PMS i bolove u toku menstruacije, a našim zrelijim čitateljkama poklonili smo i par saveta o tome kako hrana može da ublaži simptome menopauze.
pregnant-and-working Tri čudne pojave u trudnoći - Nema ničeg lepšeg od osećaja da u vama raste novi život. Ipak, taj osećaj je često potisnut osećajem mučnine, vrtoglavice, gladi i mnogih drugih čari trudnoće. Ove trudničke radosti uzrokovane su podivljalim hormonima koji od nas prave idealnu sredinu za rast i razvoj bebe i daju nam savršeno opravdanje za sva izvoljevanja i promenljiva raspoloženja koja u ovom periodu pokazujemo.
commuting-in-london Commuting in London - Commuting in big cities can be really troublesome. As someone who has recently moved to London, I find its public transport fun: as long as I am not late or spending hours stuck on the wrong train, I enjoy discovering different parts of town and different transport options.
kalendar Redovna poseta ginekologu - Malopre sam naišla na tekst u kojem se nalaze podaci o tome koliko često (retko) devojke i žene idu kod ginekologa, ukoliko ne osećaju nikakve tegobe. Verujem da ćete sada da se zamislite i kažete sebi: “Pa dobro, pa bila sam… kad sam ono beše bila? A, da, onda kad mi je bio pojačan sekret pa se ispostavilo da nije ništa… Nisam ni morala da idem tada…”
prehlada Prehlada počinje od nogu - Dosta dugo me muči ta tema, jer sam ubeđena da svaki put kad mi cipele propuste vodu i smrznu mi se noge, ili kad hodam bosa po hladnom podu, nakon toga dobijem neku vrstu prehlade; s druge strane, moj suprug tvrdi da to nema baš nikakve veze.
near-shore-outsourcing Outsourcing! Near-shore! - There are several reasons for outsourcing services, including, among others, a lack of expertise within your company in a certain field. However, the main reason companies decide to go off-shore is, of course, money.
prva menstruacija Prva menstruacija - Drage damice, Vaše telo u pubertetu prolazi kroz značajne promene. Pojavljuju se malje na određenim mestima, grudi pupe, a vaši još intimniji predeli pripremaju se za prvi menstruaclni ciklus. Sigurno se šta je sve normalno u ovom periodu života. Normalno je da se pitate.
polno prenosive bolesti Polno prenosive bolesti - Jedna osoba iz mog okruženja, jedina osoba za koju sam znala da je zaražena HIV virusom, pre neki dan je umrla. Priznaću vam da, bez obzira što skoro svakodnevno pišem o intimnom zdravlju i polno prenosivim bolestima, ovaj događaj me je naterao da se zamislim.
seksualna-aktivnost-sa-godinama Uticaj starenja na seksualnost - Mnogi bi se složili da se u poznijem životnom dobu seksualni užitak zamenjuje drugim oblicima uživanja i kvalitetnog života, ali da li zaista mora tako da bude?
conference-meeting Day-to-day Scrum activities - It's day-to-day activities that contribute the most to the success of a Sprint, and of the entire Scrum, and all parties involved should do their best to keep the pace of work at its maximum throughout the project.
izgled kože Nekoliko navika koje utiču na izgled vaše kože - Koža je naš najveći organ i prva linija odbrane od svakodnevnih štetnih uticaja kojima nam je telo izloženo. Ovi uticaji se na njoj odražavaju kao oštećenja i starenje. Njen izgled odražava ne samo naše godine, već i naše zdravstveno i psihičko stanje. Ranije smo već pominjali na koji način dijeta i stres mogu uticati na izgled kože. Danas ćemo rezimirati koje su vrlo česte navike koje štete koži, a koje se lako mogu izbaciti iz svakodnevnog života.
scrum-agile-and-incremental-development How about – Scrum? - Sometimes, even if the project deadline is far away, or if the milestones are all reached in time, the continuous work on the same project can make you loose touch with reality, make you feel dull and repetitive. In these cases, the perfect development method to embrace is Scrum - the agile development framework.
Vulva Love Lovely Volite svoje telo - Tražeći inspiraciju za sledeći blog, slučajno sam naišla na tekst o modnim detaljima u obliku vagine. Navodno, prema ovom tekstu, u 2014. godini možemo očekivati trend falusoidnih aksesoara, ali ni ženske genitalije neće biti zapostavljene...
bored-site-user Call-to-action: MAKE IT WORK! - Every site needs a planned funnel that will lead visitors towards an action. One of the main problems in web design is making call-to-action buttons satisfy the designers need for beauty, the client's need for prominence, and the site visitors' (consumers') hunger.
opensource-cms What makes a good CMS - I'm giving you a list. I'm just writing down everything with which I had problems in various Content Management Systems. Although, my programming teacher used to say: why are you trying to reinvent the wheel?
secerna-depilacija-smete-li-same-da-probate Šećerna depilacija: smete li same da probate? - Mnogi kozmetički saloni, pored depilacije toplim i hladnim voskom, nude i depilaciju šećernom pastom. Ova tehnika je korišćena još u drevnom Egiptu, boli nešto manje nego drugi oblici depilacije, rezultati su trajniji, a iritacija kože manja.
which-costs-more Shades of grey in CMS: open source vs proprietary - Having worked for 7 years in Omnicom, whose proprietary CMS, Omnicom Content Platform (OCP), plays a very important role in its business model, I should write a strongly opinionated article about how good proprietary software is.
dirty-dancing Seks u vodi - Seks u moru ili bazenu, pod otvorenim nebom i mesečinom... ili u đakuziju pri svetlosti sveća... Gledali smo u filmovima, ali... da li je sve baš tako lepo kao što se čini?
is-writing-the-way-to-go Is writing the way to go? - My grandfather was a literature professor and a writer. He wrote many books of which, to my shame, I have read very few. My mother writes textbooks for the subjects she teaches at her faculty. I have read none of them either.
make-yourself-heard 0 reasons not to care about SEO - Of course there are 0 reasons. If you are using the internet to write just for yourself, then you might as well just save a file on your computer. Believe me: if you don’t optimise your site for search engines, it will be seen by few more people than if it was locally stored on your machine.
the-end-of-a-chapter The end of a chapter - A friend of mine, at the beginning of each year, prepares a resumé of all the good things, events and people, that happened around her in the previous year. She, then, sends it to her friends’ emails, and makes that time remembered by all.
Naked-woman Vrućina i intimna higijena - U toku leta, kako bismo lakše podneli visoke temperature, mnogi od nas se kupaju kad god stignu – naročito ako u stanu nemaju ugrađenu klimu. Većina ljudi će, naravno, više voditi računa o higijeni zbog pojačanog znojenja.
canvas Design: pictures vs words - When you think about design, you think about pictures. You plan positions, shapes and colours for the best possible effect. You plan fonts and spacing for the best readability. And then you leave the words to someone else.
smartphone-types Native, HTML5 or hybrid apps? - We all agree that mobile is not the future, but the present, right? But do you know what kind of mobile application you need? In this text, I’ll sum up all the pros and cons of each of them: native, HTML5 and hybrid apps.
healthy-vagina-world-tour The Healthy Vagina World Tour - Pre nekoliko dana, 27. avgusta, na Adi smo organizovali događaj pod nazivom "Šta bi svaka žena trebalo da zna". Za one koji su uspeli da promaše najave, evo opisa: džinovska vagina (tj. osoba u takvom kostimu), koja je ujedno i maskota globalne akcije "The Healthy Vagina World Tour", prošetala je Adom.
how-mobile-are-you How mobile are we? - We live fast. We work fast. Always and everywhere. Do you do work on your phone? Other people do too. Bear that in mind for your next website design. Your web presence has to be adapted for every device. Whether you have a web shop, a small or big company, news website or blog, there is no excuse for not making it responsive, like everything nowadays should be.
kengur nosiljka ili marama Kengur nosiljka ili marama - Nositi sopstvenu bebu u naručju po prvi put, jedno je od najlepših životnih iskustava. Kako vreme prolazi, iako bliskost koja se na taj način stiče sve više jača, povratak u svakodnevnu rutinu (koja je sada dopunjena nizom aktivnosti vezanih za novog mališana) stvara potrebu da Vam ruke budu stalno slobodne. Kupovina, pranje sudova, veša, obavljanje neizbežne papirologije, spremanje hrane i mnoge druge obaveze – neko mora da obavi. Ako ste upravo stigli do te tačke, počećete da razmišljate o kupovini nosiljke za bebu. Napisaću Vam moja iskustva, potkrepljena informacijama koje sam saznala od fizijatara, u literaturi i na internetu.
kako-se-osecate-za-vreme-menstruacije A kako se Vi osećate za vreme menstruacije? - Provela sam pola dana gunđajući. Kažu da se nakon porođaja menstrualni bolovi znatno smanjuju, ali nešto mi se nije posrećilo. Možda se samo nakon toga žene manje žale, jer imaju brojne druge stvari o kojima treba razmišljati i brinuti. Videćemo, možda ću sa drugim detetom imati više sreće. Da li ste se, zapravo, zapitali šta izaziva menstrualne bolove? Tek sada, nakon porođaja, shvatam da su menstrualni bolovi slični vrlo blagim kontrakcijama. Razlog tome je jednostavan: mesntrualni bolovi i jesu vrlo blage kontrakcije.
Lactobacillus-sp Laktobacili – blagotvorne bakterije - Stalno slušamo o laktobacilima: kako su dobri za zdravlje organizma, kako se bore protiv "loših" mikroorganizama, kako ih treba čuvati i pomoći im da se razmnožavaju. A koliko zapravo znamo o njima?
odri-hepburn-bebi-kolica Kako odabrati kolica za bebu? - Mnogi budući roditelji naiđu na pravi problem kada dođe trenutak da se biraju kolica za bebicu koja samo što nije stigla. Traže se saveti po internetu, pitaju se poznanici, prijatelji, gleda se po radnjama. Složićete se da trošak nije mali, te je vrlo bitno odabrati prava kolica koja zadovoljavaju sve postavljene kriterijume. Ali, kako postaviti kriterijume?
healthy-breakfast Trudnoća: kada obična hrana nije dovoljna - Šta radite kad ste žedni? Pijete vodu. A kako znate da ste žedni? Telo vam pošalje signal da mu nedostaje tečnost. Postoji jedan relativno prost mehanizam koji stoji iza ovoga, a koji se svodi na osmozu i koncentraciju vode (tj. koncentraciju svega ostalog u vodi) u vašoj krvi. U organizmu ne postoje ovako jednostavni i efikasni mehanizmi za sve potrebne hranljive sastojke i elemente, ali često telo na neobjašnjiv način dođe do zaključka da mu je nešto neophodno. Baš sada.
namibian-red-dirt-road Suvoća vagine - Suvoća vagine je neprijatan osećaj. Ukratko, kada žlezde koje kvase vaginalnu sluzokožu nisu u stanju da je održavaju na uobičajenom nivou vlažnosti, nastaje osećaj peckanja i suvoće. Žene vaginalnu suvoću često primete u toku seksa, kada zbog nedovoljne lubrikacije odnos može biti bolan. Ovo može negativno da utiče na seksualni život, pa često i na samopouzdanje i svakodnevni život.
separaciona-anksioznost Separaciona anksioznost kod roditelja - U nekom trenutku, kada beba ima između 8 i 24 meseca, počinje da se javlja tzv. separaciona anksioznost: strah od ostavljanja. On se najčešće manifestuje kao strašno plakanje i kukanje kada se roditelj izgubi iz vida. Često ćete na internetu naići na savete kako da pomognete Vašem detetu da prebrodi ovaj period, da mu dokažete da ne odlazite zauvek, da ćete se vratiti… Kako, sve u svemu, da kod deteta razvijete jedan zdrav stav o tome šta se dešava kada ga prepustite nekom drugom na čuvanje.
godisnja-doba Kandida - Imate bol, crvenilo, pojačan sekret neprijatnog mirisa? Dobro se informišite pre nego što postavite sebi dijagnozu kandide. Kandida (Candida albicans) je gljivica koja u normalnim uslovima živi na našoj koži i sluzokoži. Kada je organizam zdrav, mikroorganizmi koji ga nastanjuju žive u skladu sa njim i ravnoteži među sobom. Međutim, ukoliko nešto naruši tu ravnotežu (stres, bolest, lekovi, neadekvatna higijena, fizički agensi…) jedan od mikroorganizama ugrabiće priliku da se namnoži dovoljno da izazove neprijatne tegobe. U tom slučaju još uvek ne govorimo o bolesti – u pitanju je samo poremećaj ranoteže koji se lako vraća u normalu korišćenjem neke bioaktivne ili probiotske supstance.
vaginalni-sekret-u-toku-ciklusa Variranje sekreta u toku ciklusa - Mnoge žene se uplaše kada na donjem vešu ugledaju tragove sekreta. Odmah se kreće u analize kako izgleda, koje je boje, da li je vreme za ginekologa ili će probiotik i intimni sapun biti dovoljni… Međutim, ono što mnoge od nas gube iz vida, to su variranja sekreta u toku menstrualnog ciklusa. Šta je vaginalni sekret?
kako-nam-je-internet-promenio-roditeljstvo Bebe i rutina ili kako nam je internet promenio roditeljstvo - Svi pričaju kako je vrlo važno da se beba uvede u rutinu čim se rodi, odmah po povratku iz porodilišta. Svi pričaju kako će to pomoći da beba nauči da spava celu noć. Svi kažu da je važno gde beba jede, kada jede, kada spava i koliko, kako bi se lepo razvijala, bila odmorna i zadovoljna. Svi kažu da je bitno da svakodnevno provodi mnogo vremena napolju, a i mnogo vremena u “slobodnom kretanju”, na površini gde može da se razmaše. A mnogi bi se složili da je to, ako ne neizvodljivo, onda bar vrlo teško.
suvo-ili-vlazno-zarastanje Ragade: suvo ili vlažno zarastanje? - Do skoro, do pre nekoliko godina, jedini savet koji sam u životu slušala vezano za zarastanje rana bilo je: skini flaster i pazi da ne kvasiš da bi se lakše osušilo. Što se pre osuši i napravi se krasta, pre će zarasti i zalečiti se. Tek od skoro sam počela da primećujem da neki ljudi primenjuju vlažno zarastanje rana. Iako je ova metoda otkrivena još šezdesetih godina, čini mi se da je tek sada uzela maha. Moguće da do skoro nije bilo adekvatne podloge, kao ni uslova, da se vlažno zarastanje rana uspešno primenjuje.
3D_printshow_London_2012_1-e1401976397190 3D model fetusa: napredak tehnologije - Da li biste voleli da držite 3D model svoje još nerođene bebe u rukama? Ja bih. Kompanija Tecnologia Humana 3D planira to da vam omogući za samo 200-300$.
kako-dobiti-blizance Kako dobiti blizance - Znate kako, kad imate bebu, nepoznati ljudi nemaju nikakav problem da započnu razgovor sa vama na ulici. Naročito ako su stariji. Juče me je zaustavio neki čovek da me pita da li mi je beban prvo, drugo ili treće dete. Kad sam rekla da je prvo, rekao je da sledeći put treba da rodim blizance i imam odmah tri. I onda počeo da mi objašnjava tehniku: kako imati blizance. Zamislite, potpuni neznanac, stariji čovek, 60-70 godina, na ulici me zaustavlja da mi priča seksualne tehnike kojima se dobijaju blizanci… Moram podeliti sa vama šta mi je rekao.
beba-i-sunce Beba i sunce - Sećam se kad smo bili mali, puštali su nas da se igramo po suncu po ceo dan. Mazali nam zaštitne kremice tu i tamo, ali smo goreli… vrlo smo goreli. Naročito ja, koja imam osetljivu kožu na kojoj se skoro svakog leta, do neke 11. godine, javljao osip nakon preterane izloženosti suncu. Kad smo bili mali, sunce je bilo zdravo. Sve se lečilo suncem. Ali, izgleda da se vremena menjaju…
higijena-pre-za-vreme-i-posle-seksa Lična higijena pre, za vreme i posle seksa - Znam, znam, ko će razmišljati o higijeni pre seksa. Najčešće ne razmišljamo ni o čemu sem o partneru i o onome što sledi. To je sasvim u redu, naravno. Međutim, ima žena koje su sklonije gljivičnoj ili bakterijskoj infekciji vagine, ili upali mokraćnih puteva, pa su ovi saveti za njih idealni: ako ih poslušate, rešićete se velikog broja “faktora rizika” za nastanak nelagodnosti u intimnom predelu.
vezbanje-u-trudnoci Jutarnja mučnina - Iako je u narodu poznata kao jutarnja mučnina, svako ko je od nje patio zna da ona uglavnom traje po ceo dan. Ipak, najizraženija je ujutru, pa joj zato tako tepamo. Meni se zadesila blaža jutarnja mučnina, bez povraćanja, sa gađenjem na meso, a povremeno i na svu ostalu hranu. Ovo je trajalo do kraja prvog trimestra, ali sasvim dovoljno da postanem blago anemična i da moram do kraja trudnoće da pijem one gadne nesvarljive ampule gvožđa. Kao da žvaćete eksere i zalijete ih energetskim pićem – e takvog su ukusa i uticaja na stomak.
jajnici- Laboratorijski jajnici – alternativa za hormonsku terapiju? - Nedavno su na Institutu za Regenerativnu Medicinu Wake Forest Baptist Medical Centra u Svernoj Karolini objavili rezultate laboratorisjkih ispitivanja o tkivu jajnika u laboratorijskim uslovima, koji ukazuju na mogućnost korišćenja ovog tkiva kao zamena za hormonsku terapiju.
mastitis Mastitis - Pomenula sam da imam bebana od 7 meseci? Znam, znam, prava sam majka, ne prestajem da pričam o detetu. Ovaj put sam sa vama htela da podelim jedno neprijatno iskustvo koje sam imala i da vam napišem par reči o mastitisu.
biljni lekovi protiv bolnih menstruacija Biljni lekovi protiv bolnih menstruacija - Imate li bolne menstruacije? Ja nemam, ali znam dosta devojaka/žena koje imaju. Prema nekim studijama, čak 60% devojaka pati od dismenoreje (bolnih i neredovnih menstruacija) nekoliko godina nakon prve menstruacije, ali se ovaj procenat smanjuje sa godinama. Zato – ne očajavjte! Samo sačekajte 15-ak godina i bolovi će proći. Ili sačekajte 35-40 godina i menstruacije će potpuno prestati!
dojenje- Dojenje u javnosti: DA ili NE? - Pročitah malopre tekst na nekom stranom blogu o dojenju na javnim mestima. Ključna rečenica bila je: “Ako ste protiv dojenja na javnom mestu, vi ste protiv dojenja.” Proći će mnogo godina pre nego što kod nas to bude bio slučaj. Kao majka dojilja, mogu vam napisati šta mislim o tome.
velicina nije bitna A koliki penis vi volite? - Svaki put kada u novinama pročitam nešto ovog tipa, malo se zgrozim. S druge strane, nemam nikakav problem da o tome sama pišem. Ipak je ovo IntimBlog, mesto za razbijanje tabua, zabranjene priče i mesto gde jedne drugima možemo da pomognemo. Setite se: ako nemate koga da pitate, pitajte nas. Dakle, danas pričamo o veličini.
breast PMS simptomi – bol i oteklost grudi - Pretpostavljam da smo sve u istom sosu: pre nego što dobijemo menstruaciju imamo jak bol i oteklost grudi. Iako ovo može imati i svoju pozitivnu stranu (izgled kod nas manje obdarenih), složićete se da negativna strana dominira. Hajde da vidimo zajedno o čemu se tu radi i kako možemo da se borimo protiv ovog problema.
No-Sex-e Da li verujete u seks posle porođaja? - Ovo je blog za sve one mlade mame koje su, kao ja, bile ubeđene da će im porođaj proći bolje nego što su očekivale, da će biti na nogama odmah i da će se njihov seksualni život vratiti u normalu za mesec-dva dana. Ovo je blog i za sve devojke koje planiraju decu, ne da bih ih uplašila, već da bih ih pripremila. Ovo je, takođe, i blog za one starije, iskusnije dame, koje su sve naše probleme u svoje vreme preživele, prebrodile i rešile: ovaj blog je poziv na razgovor. Ovaj blog je moja ispovest.
dojenje-i-rak-dojke Dojenjem protiv raka dojke - Danas se u Srbiji prvi put obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, 20. mart. A da li znate da dojenje umanjuje rizik od dobijanja raka dojke? Smatra se da je hormon estrogen zaslužan za 80% slučajeva raka dojke. Upravo iz ovog razloga se kontracepcija na bazi estrogena ne preporučuje u slučajevima istorije ove bolesti u porodici. Međutim, ne dovodi vas u rizik samo terapija estrogenom, već i vaši normalni nivoi ovog hormona u toku života. Kao i svaki drugi hormon, i nivoi estrogena variraju na dnevnom i mesečnom nivou, imaju neke fluktuacije u toku godine, ali se značajno menjaju u različitim životnim dobima.
intimacy Intimacy Dress – haljina za prisnost - Da li ste čuli za Intimacy Dress? Umetnički projekat pod ovim nazivom razvio je Studio Roosegaarde. Radi se o odevnom predmetu koji postaje providan kada se uzbudite. Naravno, u pitanju je visoka moda, ona koja je više umetnost nego oblačenje. Možete i pretpostaviti: visoko-tehnološka dostignuća pomešana sa visokom modom… Zvuči li vam kao nešto što bismo obukli za posao?
nanotehnologija Nanotehnologija u borbi protiv HIV-a - Prošlo je oko pola veka od prethodnog velikog otkrića na polju zaštite od neželjene trudnoće – kontraceptivne pilule. S druge strane, u zaštiti od polno prenosivih bolesti se nismo značajno pomakli već vekovima, iako su antički kondomi zamenjeni novim, elastičnijim, od boljih materijala, jer iznutrice nisu baš bile idealne.
WHO-warns-against-super-bacteria Superbakterija - Svašta smo preživeli u poslednjih par nedelja… Sneg i kolapse u saobraćaju, temperature od -15, pa čak i smak sveta, koji, morate priznati, uopšte nije bio impresivan. Šalu na stranu, sve ima svoj početak i svoj kraj. Iako verovatno za života nećemo doživeti slom civilizacije, prilično je jasno da i to jednom mora da se desi. Verujem da to neće biti jednodnevna akcija, već da će trajati godinama, ili decenijama, a da ćemo, naravno, sami biti zaslužni za to. Mogu vam predložiti temu za razmišljanje: superbakterija.
ChlamydiaTrachomatis Hlamidija – koliko znamo o njoj - Drage moje, dugo se nismo dopisivale. Imam opravdanje: 3.65 kg i 54cm opravdanja! Moje opravdanje trenutno spava, pa sam ugrabila malo vremena da vam se posvetim. Ipak, moram vam reći, iako beba traži svo vreme koje imate, ona vas i dalje ne sprečava da uživate, putujete, družite se. Samo morate prihvatiti da će to biti sa njom i u vreme koje njoj odgovara.
wbw Svetska nedelja dojenja - Nedelja 1.-7. avgusta vodi se kao svetska nedelja dojenja. Mnoge zdravstvene ustanove ovu nedelju obeležile su akcijama kojima ističu prednost dojenja nad veštačkim formulama za prehranu dojenčadi, a danas sam naišla na blog koji me je zaintrigirao. Tekst možete naći ovde, a evo i mog viđenja situacije.
letovanje-i-vaginalne-tegobe Leto, plaža, more… i vaginalne tegobe - Drage moje, Ako još uvek niste iskoristile svoju priliku (koju imate, nadam se) da ove godine pobegnete na par dana na more, zavidim vam. To znači da vas ova uživancija tek čeka. Ja sam svoje morske dane iskoristila, pa mi sad ostaje samo povremeni vikendaški izlet na bazen. Ali nije ovde reč o tome, znate već i same, već da na letovanju morate više voditi računa o svojoj intimnoj oblasti nego inače. Vaginalne tegobe se javljaju češće na putovanjima, a takođe smo im podložnije leti, pa ću vam dati par saveta i upozorenja…
arnold-junior Mesečni ciklus kod muškaraca - Dosta smo pričali ženske priče, hajde malo da pričamo o muškarcima. Šta mislite, da li muškarci imaju mesečni ciklus i da li njihova verzija PMS-a, takozvani IMS (Irritable Male Syndrom) zaista postoji? Zaintrigirana komentarom prijatelja, potražila sam informacije na tu temu i naišla na dosta zanimljivih podataka, ali nikako na najjednostavniju potvrdu ove zamisli. A zamislite… Baš bi bilo dobro da možemo da im kažemo:“ šta ti je danas? Mora da si u IMS-u… iskuliraj.“
seks-u-vreme-menstruacije-1 Seks u vreme menstruacije - Nismo odavno pisali o seksu, a danas ćemo dotaći jednu temu o kojoj mnogi ne vole ni da razmišljaju – a kamoli pričaju – a to su intimni odnosi u vreme menstruacije. Pretpostavljam da svako od vas ima svoj stav o tome: neki misle da nema gadnije stvari vezane za žensku intimu, nekima ne smeta… svakako ima najmanje ljudi kojima se ova pojava dopada ili čini da su više seksualno uzbuđeni zbog prizora krvi (ni sama nisam sigurna da li bih ovakve ljude želela da imam za prijatelje, a još manje – za neprijatelje). Mnoge žene, pa i poneki muškarac, pitaju se da li je seksualni odnos u periodu menstruacije bezbedan po zdravlje. Pored toga, u konzervativnijim društvima, seks u vreme menstruacije je tabu tema, a ja sam poznata po tome da volim da pričam o tabu temama.
kontraceptivne-pilule Kontraceptivna pilula – za i protiv - Svako od nas upoznat je sa brojnim metodama kontracepcije, i svako od nas treba da odabere onaj metod koji mu najviše odgovara. Da bismo odabrali, moramo znati dovoljno o svakoj metodi
dlake-oko-bradavica- Dlačice oko bradavica – kako se boriti? - Uh, koliko ih mrzimo. Sve te dlake na sve strane. Na predlog jedne naše čitateljke, danas ćemo pričati o jednoj lepoj temi: dlakama na grudima, oko bradavice. Nezgodna tema, niko ne voli da priča o tome, niti da prizna da ih ima, osim u razgovoru sa kozmetičarem. Međutim, znajte da ih skoro sve žene imaju. Kod nekih su izraženije, kod nekih manje upadljive. Zbog fluktuacije hormona u toku života, ne postoji žena kojoj se makar jednom u žiotu neće javiti ove nezgodne dlačice. Pa, evo nekih informacija koje vam mogu biti od koristi.
herpes-2 Herpes – bolje sprečiti, nego lečiti - Drage moje… Dugo me nije bilo, ali družićemo se malo više u sledećem periodu. Danas ćemo pričati o nečemu o čemu bi svaka žena trebalo da zna. Zašto? Pa zato što smo mi, zbog pogodne anatomije, mnogo podložnije polno prenosivim bolestima nego muškarci. Evo o čemu ćemo pričati… Šta je herpes, kako se ispoljava? Kako se prenosi? Kako se zaštititi? Kao i kod mnogih drugih polno prenosivih bolesti, mnoga pitanja je nezgodno postaviti roditeljima ili prijateljima, a sa lekarom se o tome priča kada je već kasno za prevenciju.
zenski-kondom Ženski kondom – dobre i loše strane - Pokušala sam da nađem u par apoteka ženski kondom. Baš da vidim da li se to kod nas prodaje. Nisam ih našla. Nastaviću dalje potragu, pa vam javljam ishod. Možda će u nekom trenutku početi da se prodaju kod nas, iako deluje kao da ideja neće zaživeti.
ZdravaMama12fin-3 Fit i zdrava mama – besplatne edukativne radionice za trudnice - Ukoliko ste u drugom stanju, naročito ako Vam je prvi put, sigurno imate brojna pitanja. Na deo njih odgovor nalazite na internetu, za deo njih obratićete se lekaru. Postoje sajtovi koji su ovoj temi posvećeni i koji će Vam pomoći u prolasku kroz sve novitete koje u ovom periodu ulaze u Vaš život. Međutim, ne postoji ništa lepše nego kada upoznajete druge buduće mame, delite iskustva, slušate savete stručnjaka i učestvujete u zajedničkim radionicama i akcijama. Evo jednog događaja koji bi mogao da Vam se svidi, a svakako bi Vam bio od koristi…
Spa moment Pobedite stres – napravite SPA u sopstvenoj kući - Ljudi koji me poznaju, znaju da mi čitanje časopisa i članaka o tretmanima lica, tela, kose… nije svakodnevica. Takođe, isti ti ljudi mogli bi vam reći da ja u toku dana retko sednem par minuta da predahnem i uživam, već da sam stalno u pokretu i poslu. Moje svakodnevno tuširanje ne traje više od 5 minuta, dok mi je kosa takva da je mogu oprati za još 5 i osušiti za manje od toga. Međutim… pre nedelju dana dobila sam preko jedne mailing liste savet – da probam da organizujem sebi SPA tretman u kući, da ću se znatno bolje osećati nakon toga. Odlučila sam da odvojim za sebe 2 sata i da probam. I oduševila se! To je bilo prošlog vikenda. Dok ovo pišem, kada se polako puni vrućom vodom sa aromatičnom solju, za moj (sad već tradicionalni) vikend SPA tretman.
oko-sauronovo Vaginitis i vulvovaginitis - Kao i svaki drugi medicinski izraz koji se završava na „itis“, ovaj termin označava upalu, crvenilo, otok, bol ili iritaciju. Konkretno, u slučaju vaginitisa, u pitanju je upala sluzokože vagine, dok je za vulvovaginitis karakteristično i crvenilo spoljnih delova vagine (tzv. vulve). Kada primetimo crvenilo i otok, to se uglavnom dešava na spoljnim delovima, tako da je najčešće u pitanju vulvovaginitis, ali ćemo u ovom tekstu, zbog jednostavnosti, koristiti izraz vaginitis za oba slučaja.
vulva-original Vulva original – kako miriše poželjna žena - Nedavno sam gledala neki od nemačkih kanala na TV-u, gotovo mehanički, dok se nije pojavila reklama sa prelepom devojkom za parfem pod nazivom Vulva original. Neobično ime ovog mirisa naterao me je da zaplovim internetom, a rezultat istraživanja je zaključak da ovo nije parfem – pravi parfem, već vaginalni miris poželjne žene! Wow!
happy young couple Proleće je vreme za ljubav - Kažem ljubav, a mislim na seks. Kažem proleće, a mislim na početak marta. Kada dani postaju duži, vreme toplije, kada počnemo polako da skidamo slojeve odeće sa sebe i ostajemo otkrivenije i izazovnije, kada se sve nekako smeje i rađa, a mačke završe sa svojim februarskim igrama, kada sezonsko povrće počne opet da dobija ukus, pa nam je i hrana bolja, a pijace mirišu na mimoze i zumbule, naravno da ćemo se osećati bolje, lepše i seksipilnije. Dobro, ovo možda ne važi za one tugice koje su alergične na polen, pa ih polenska kijavica zapuši već prvih dana marta i nije im ni do čega.
kegel Kegelove vežbe - Jeste li čuli za Kegelove vežbe? Znate li čemu služe, kako se rade? Već smo ih pominjali u nekim blogovima ali se nikad do sada nismo zaustavili da zapravo napišemo nešto o njima. Pa, evo prilike… Za početak, treba da znamo šta su mišići karličnog dna. Ovo je grupa mišića koja se nalazi na dnu karlice, kako i sam naziv kaže, i koji su zaslužni za držanje svih organa karlice na svom mestu.
Toilets on the left Urinarna inkontinencija – češće muči dame… - Urinarna inkontinencija je nemogućnost zadržavanja mokraće, pa dolazi do curkanja, kvašenja donjeg veša, ili mnogo neprijatnijih situacija. Mnogo se češće dešava kod žena, nego kod muškaraca, zbog naše pogodne anatomije za ovakve stvari. Pretpostavlja se da je urinarna inkontinencijamnogo zastupljenija nego što je zabeleženo, jer se ljudi često ne obraćaju lekarima za pomoć. Međutim, u nekim slučajevima može biti mnogo nezgodna, pa je potrebna lekarska pomoć, terapija, a ponekad je čak operacija jedino rešenje.
glasni-u-seksu Zašto su žene glasnije za vreme seksa? - Ispravite me ako grešim, nemam baš veliki uzorak na osnovu kojeg mogu da tvrdim da su žene glasnije od muškaraca, ali kratkim traganjem po internetu, zaključila sam da je to opšte prihvaćeno. Zapravo, uzorak koji imam je vrlo zanemarljiv, pa se moram u potpunosti osloniti na istinitost dostupnih internet informacija.
romantika Romantika je mrtva - Šta je za vas romantika? Mnogi će se složiti da je to romantična večera sa voljenom osobom, uz romantičnu muziku, svetlost sveće i čašu dobrog vina. Držanje za ruke, gledanje pravo u oči, tiho i prisno razgovaranje. Poklonjena kutija omiljenih čokoladica, cveće bez posebnog razloga, zimski zavejan dan proveden pred kaminom, ili posmatranje zalaska sunca sedeći zagrljeni na brdašcu negde u prirodi.
prvi seks analiza Prvi seks – analizirali smo vas! - Nedavno, čitajući neka razjašnjenja vezana za Papa test, zašto se i kada radi, naišla sam na sledeću informaciju: ranije tvrdnje da bi Papa test trebalo raditi prvi put sa 21 godinom, zasnivaju se samo na proseku godina sa koliko devojke imaju prvi polni odnos. Papa test bi trebalo raditi 3 godine nakon prvog polnog odnosa. Međutim, prosek koji se uzima je prosek za engleske damice. Pokušala sam da nađem statistike vezane za naše podneblje, ali bez uspeha. Tako sam odlučila da sama sprovedem mini istraživanje o prvom seksu. Upitnik je i dalje otvoren i možete ga popuniti ovde.
bakterija-bokse Probiotici i prebiotici – zdravlje iz prirode - Kad mi neko kaže da se u mom telu nalazi više malih živih stvorenja nego što bih mogla i da zamislim, prvo na šta pomislim je jedan od onih zabavno-obrazovnih crtanih filmova u kojima su leukociti prikazani kao mali beli policajci koji izbacuju uljeze, a mišićne ćelije prikazane kao mišićavi mornari koji veselo i složno veslaju uz pesmu… Zapravo, u Vašem telu ima više živih organizama nego što možete i da zamislite. Ne samo da svi ti organizmi žive svoje živote u Vama, na Vama i oko Vas, već se konstantno odvija borba između pozitivaca i negativaca.
kontracepcija- Kontracepcija kroz istoriju - Ljudska vrsta je jedna od malo životinjskih vrsta za koju se zna da seksualni čin nema samo radi reprodukcije, već mnogo češće zarad uživanja. Da bi sprečili da priroda „sve uglavnom uradi sama“, kroz istoriju su muškarci i žene isprobavali različite recepte. Danas možemo sastaviti jednu podugačku listu kontraceptivnih sredstava koja su naši preci koristili, od kojih su neka zaista zastrašujuća, druga začuđujuća, a neka čak ne toliko daleko od onoga što se danas koristi.
taboo Tabu teme – da li i dalje postoje? - Mnogo puta sam u poslednjih par godina pomišljala kako ne postoji tema na koju ne mogu da razgovaram sa ljudima. Dobro, osim onih o kojima ne znam ništa, naravno. Ali, što se osećaja neprijatnosti i suzdržanosti tiče, davno sam sa ljudima oko sebe prekoračila granicu toga šta je društveno prihvatljiv razgovor a šta ne.
endometrioza Endometrioza i zagađenje - Danas ćemo pričati o endometriozi. Znate li šta je tačno endometrioza? Endometrioza je nekontrolisani rast tkiva u materici (koje se zove endometrium). Ovako „naraslo“ tkivo može pritiskati pelvis, jajnike ili jajovode i izazivate izuzetno bolne menstruacije, ili čak i bolan seksualni odnos. Endometrijalno tkivo mesečno otiče i eliminiše deo krvi mesečnim ciklusom. Međutim, tkivo može rasti i van same materice. Ukoliko se nađe između jajovoda, krv biva uhvaćena u klopku i može stvoriti cistu ili ožiljke na okolnom tkivu, izazivati dodatan bol, pa čak i neplodnost. Prema nekim izvorima, jedna u deset žena u reproduktivnom periodu života razviće endometriozu.
strastveni-ljubavnici Volim seks i rado o njemu razmišljam - Verujem da ne postoji osoba na ovom svetu koja nema seksualne fantazije. Čak i ako ih ne zove tim imenom, ili ako ima samo jednu fiksaciju, ili ako uopšte ne priča o tome – mala je verovatnoća da zapravo nikad nije razmišljala na tu temu i da ne zna šta želi od partnera. Pročitala sam nedavno blog koji opisuje „10 stvarno nestašnih stvari koje žene žele u seksu“. Moram priznati da sam za neke klimala glavom sa odobravanjem dok sam čitala, a na neke je reakcija bila: „naravn… ŠTA?“. Mislim da su ženske seksualne fantazije mnogo raznovrsnije od liste 10 nestašnih stvari. Možda neke maštaju i samo o jednoj – ali, na primer, baš ta jedna nije na ovoj listi.
zdrava-hrana- Zdravlje na usta ulazi - Znajući koliko se pesticida i aditiva koristi u proizvodnji voća i povrća koje svakodnevno jedemo, često poželimo da smo ih uzgajali u sopstvenoj bašti. Nemamo svi mogućnost za to – mnogi od nas žive u stanovima i najviše što možemo je da gajimo začinske biljke u saksijama.
cista-koza-za-vreme-praznika-300x225 Nek vam koža izgleda zdravo i za vreme praznika - Sigurno ste nekad čuli da čokolada stvara bubuljice, naročito ako ste u pubertetu imali problematičnu kožu. Sigurno ste pokušavali da smanjite količinu slatkiša koje jedete, misleći da će se tako problemi rešiti. Pustite me da pogodim: nije bilo preterano uspešno? Zapravo, pravilna dijeta jeste vrlo bitna za održavanje kože čistom i zdravom, ali podrazumeva mnogo više nego jednostavno ukidanje slatkiša. Znajte da se dobar deo toksina koje unosite u organizam izlučuje preko kože, pa je bitno ne zatvarati pore, dozvoliti koži da diše i da se prirodno čisti. Kada pričamo o toksinima ne govorimo bukvalno o otrovima, već o onim supstancama koje vaš organizam ne može lako da obradi ili iskoristi, već ih mora izbaciti.
Brown hair Za lepotu se mora trpeti. Sme li zdravlje da trpi? - Da li vam se dešava da u toku depilacije proklinjete onoga ko je došao na ideju mode u kojoj žene ne smeju da imaju malje nigde osim na pojedinim, „opšte prihvaćenim“ mestima? Znam da nije uvek sve bilo tako, da se moda menjala kroz vekove, da se običaji razlikuju od kulture do kulturei da mnoge strasne pobornice za ravnopravnost žena zastupaju mišljenje da nema potrebe obraćati pažnju na takve sitnice kao što su dlake na nogama, rukama… da ne nabrajam dalje. Zašto ne bih i ja mogla tako?
Happy couple with positive pregnancy test Trudnoća ili PMS – kako ih razlikovati - Odlučili ste se na taj veliki korak, spremni ste da postanete majka. Jasno Vam je da nije sve tako jednostavno i da do trenutka kada uspete da ostanete u drugom stanju može da prođe dosta vremena. Mnogi savetuju da se opustite, da ne razmišljate o tome, jer ćete samo provoditi svaku poslednju nedelju ciklusa pokušavajući da primetite znake koji bi ukazivali na trudnoću. Ili ste, pak, imali nezaštićen odnos, a još uvek ne želite decu, pa ćete provesti nedelju dana nadajući se da je blago pojačan apetit, anksioznost i glavobolja znak da će menstrualno krvarenje uskoro nastupiti.
important_life_lesson “The vagina song” ili “kako upropastiti romantičan momenat” - Došla su takva vremena u kojima svi kao krtice skupljamo muziku na svojim računarima, a slušamo sve i svašta, od klasike, preko popa i roka, pa sve do metala, tehna, narodnjaka… Naravno, svako od nas može da kaže za neku vrstu muzike da je ne voli. Ali, kada se još desi da isti kompjuter koristi nekoliko ljudi u kući, na njemu može zaista svašta da se nađe. Kod mene, na primer, pored mnogih drugih stvari, može da se nađe i poneka pesma za decu. A volim, vrlo volim, da slušam sve na “shuffle”.
nalaz-papa-test Zašto se radi Papa test? - Mislim da danas ne postoji žena koja nije čula za Papanikolau test ili Papa test. Veliki broj žena na predlog svog ginekologa bar jednom, a većina i dva puta godišnje uradi ovaj test. Ipak, mogu da se kladim da samo mali broj žena zna zašto se ovaj test radi. Papa test je probirno (screening) testiranje. To je prva faza u procesu dijagnostifikovanja mogućih nepravilnosti ćelija epitela. Ovo je od velikog značaja jer neke nepravilnosti mogu imati i prekancerogeni karakter.
svetski-dan-borbe-protiv-side Svetski dan borbe protiv side – kakva je naša svest? - Jutros sam se probudila sa ubeđenjem da je danas 31. novembar. Očigledno da brojalica na zglobovima prstiju ne radi kada su ovako veliki brojevi meseci u pitanju. Ljudi na Twitteru su me vrlo brzo razuverili, uputili me u to da je danas 1. decembar – svetski dan borbe protiv HIV-a. O HIV-u, sidi, kao i ostalim polno prenosivim bolestima mogu da vam pišem svaki dan. Na tu temu ima dosta da se kaže ali ću danas to prepustiti drugima.
krvna-grupa-300x225 Krvne grupe i nasleđivanje, Rh faktor i problemi u trudnoći - Danas se spontano poveo razgovor vezano za krvne grupe, boju očiju, kovrdžavu kosu i druge dominantne i recesivne genetske osobine. Rečenica koja me je naterala da se uključim u današnju prepisku na ovu temu bila je da gen plave kose i plavih očiju polako nestaje jer nije dominantan. Napisaću vam šta znam na tu temu, pa procenite.
pacijent-i-ginekolog Bartolinijeva žlezda i vaginalni problemi – cista i apsces - Malo žena zna za Bartolinijevu žlezdu, prvenstveno iz razloga što se zdravstveni problemi vezani za nju retko javljaju. Međutim, ako Vam se desi da se nađete u 2% žena koje sa ovom žlezdom imaju problema, ne znate šta Vas je snašlo jer Vam niko nikada nije pričao o tome. Moja prijateljica je bila u sličnoj situaciji, pa je sate i dane provela na internetu tražeći odgovore na svoja pitanja.
trudnoca- Neplodnost – kada planirate da postanete majka? - Znate li za koliko meseci, u proseku, nakon što se par odluči da pravi dete, žena ostane u drugom stanju? Znate li kolika je verovatnoća začeća mesečno kada imate 30, a kolika kada imate 40 godina? Znate li šta označava termin, koji se danas retko koristi, „starija prvorotka“? Znate li koje su godine majke biološki idealne za trudnoćui sa najmanjim procentom komplikacija i genetskih poremećaja kod dece?
plavi-krug-dijabetes Dijabetes i žensko zdravlje - Danas je svetski dan dijabetesa. Iz Udruženja za borbu protiv dijabetesa grada Beograda,”Plavi krug”, i Dijabetološkog saveza Srbije, saopštili su pre par dana da u Srbiji sa dijabetesom živi oko 630.000 osoba, što je oko 8,6% stanovništva. Mnogi znaju, a mnogi ne, koji su simptomi, koji su uzroci, koje su komplikacije… Ovo su vrlo bitne informacije i možete ih naći na sajtu Dijabetološkog saveza Srbije. Ja vam neću o tome pisati.
young couple in a bed Da li laptop ima uticaj na Vaš seksualni život? - Iz ličnog iskustva znam da upotreba laptopa može da ometa kako seksualni, tako i emotivni život. U mom slučaju, ometanje se vrši prvenstveno fizički, jer sa nama u krevetu dosta često leže i dva laptopa, pa je bilo kakvo burno okretanje neizvodljivo. Ponekad je tu samo jedan, pa je onda malo lakše.
istorija-tampona Tamponi – kratka istorija i druge priče - Šta koristite za vreme “onih dana”? Nedavno sam pisala o menstrualnoj čašici, jer sam i sama bila začuđena njenom rasprostranjenošću i vremenom nastanka. Zapravo, ona je na tržištu Amerike jako dugo, skoro od kada su nastali i komercijalni tamponi. Kod nas je još uvek nema u prodaji, ali se u Americi i velikom delu Evrope koristi već jako dugo. Šta je sa tamponima? Da li ste se ikada zapitale kada i kako je nastao tampon?
osecajte-se-dobro-u-seksu Svaka žena ima pravo na orgazam! - Drage dame, Prošli put smo pričale o anorgazmiji i uzrocima koji mogu dovesti do nje. Ovaj put ću vam dati nekoliko saveta koji mogu da pomognu da se osećate bolje u seksu i da postignete orgazam – ako ne svaki put, onda bar dovoljno često da sebi i partneru ulepšate intimni život.
misterija-orgazma Anorgazmija – seksualna disfunkcija ili socio-psihološki problem? - Anorgazmija je delimični ili potpuni izostanak orgazma u toku seksa ili seksualne stimulacije. Daleko je češća kod žena nego kod muškaraca. Zapravo, kod žena je do te mere uobičajena da je tek nedavno počela da bude posmatrana kao problem koji treba i može da se reši, a ne kao normalno stanje polovine svetske ženske populacije.
zenski-glas-piskaviji-u-ovulaciji Ovulacija čini ženski glas piskavijim - Nedavno sam pročitala interesantan naslov: „Da li ženski glas zaista odaje period ovulacije? Nova studija pokazuje – ne!“ Čekajte, čekajte. Šta sam propustila? Kako se uopšte došlo do toga da se dokazuje da ovo nije istina? Odlučila sam da potražim više informacija i evo šta sam našla…
1-u-8-zena-oboli-od-raka-dojke Oktobar – mesec borbe protiv raka dojke - Koliko znate o raku dojke? Da li dovoljno ozbiljno shvatate statistike koje čitate u časopisima i na internetu? Da li znate da je samopregled ključan za rano otkrivanje i uspešno lečenje raka dojke? Ovo je još jedan članak koji apeluje da se, bar u ovom mesecu, bar jednom godišnje, setite da odete kod svog ginekologa na pregled dojke, kao i da redovno vršite samopregled. Ne znate kako? Pročitajte…
prevue-4d-ultrasound Gledajte kako se razvija fetus – PreVue 4D Ultrazvuk - Melody Shiue, industrijski dizajner sa Univerziteta iz Novog Južnog Velsa osmislila je proizvod pod nazivom PreVue. Ovaj uređaj, koji bi bio konstruisan na bazi e-tekstila i najnovije tehnologije rastegljivih ekrana, obavija se u vidu pojasa oko stomaka trudnice, omogućavajući drugim članovima porodice da budu u „kontaktu“ sa fetusom.
menstrualne-casice-u-vrecicama Menstrualna čašica – udobnost i higijena za Vašu vaginu - Da li ste čule za menstrualnu čašicu? Menstrualna čašica je fleksibilna čašica koja se nosi unutra, oko grlića materice. Umesto da upija, ona sakuplja menstrualnu krv. Hipo-alergijska je, ne sadrži lateks i potpuno je bezbedna ukoliko se pridržavate uputstva. Postoji nekoliko vrsta menstrualnih čašica, neke su za jednokratnu upotrebu, dok su druge pravljene za višekratnu.
bicikl-300x196 Imate li redovnu fizičku aktivnost? - Svakoj od nas se desilo da obećavamo sebi, zakazujemo, započinjemo… a onda opet odustajemo, zaboravljamo, nemamo vremena za vežbe i sportske aktivnosti. Fizička aktivnost je jedan od ključnih faktora za opšte zdravlje organizma. Osim što čini da se osećamo fizički jače i da izgledamo bolje, pomaže nam i da izbacimo toksine iz organizma, da se oslobodimo stresa i da se fizički umorimo – preduslov za zdrav i čvrst san.

Leave a Reply